Picturi murale unicat

     Se gasesc pretutindeni in jurul lumii.Un astfel de exemplu este o pictura care se gaseste pe un zid intr-o cladire veche,candva o inchisoare,care se gaseste pe varful unei faleze dintr-un loc numit Bardiyah,din Libia.Semnata de realizator in aprilie 1942, cu cateva saptamani inainte de moartea sa in prima batalie de la El Alamein, este cunoscuta sub numele de Bardia Mural, fiind creata de soldatul John Frederick Brill.


Picturile murale in Havana, Cuba

     Se povestește că unul dintre primii locuitori ai străduţei Callejón de Hámel a fost Fernando Belleau Hamel, un cetăţean american de origine franco-germană care, la începutul secolului al XX-lea, a cumpărat nişte terenuri în cartierul Cayo Hueso. Aici a înfiinţat o afacere cu materii prime şi o turnătorie găsind de cuviință să angajeze un mare număr de negri şi chinezi care la acea vreme nu aveau de lucru, asigurându-le şi locuinţă. Acest fapt a făcut ca de atunci locul respectiv să rămână legat de numele lui Hamel. După cum se spune această stradă micuţă a fost pe punctul de a dispărea în anul 1913, când guvernul neocolonial a încercat să cumpere terenul, dar fără succes.

     Salvador González Escalona, ​​pictor, sculptor şi muralist, este cel care a realizat aici prima pictură murală dedicată culturii afro-cubaneze şi a creat o galerie de artă. După spusele lui, scopul a fost să însufleţească, prin arta sa creatoare, Callejón de Hamel - această străduţă uitată de timp şi de oraş. Astfel, idea a început încet-încet să prindă formă până când a ajuns să transforme cartierul cu posibilităţi restrânse în care deteriorarea locuinţelor era uşor de observat, într-unul dintre cele mai vizitate locuri din Havana.

     Salvador González Escalona venise în Callejón de Haamel ca să realizeze o pictură murală acasă la un prieten, dar pe parcurs a fost cuprins de entuziasm şi a continuat să picteze şi alte faţade, care erau foarte deteriorate şi aveau cu adevărat nevoie de o mână de ajutor. A început cu pictura murală, apelând din plin la culori variate prin care artistul şi-a dorit să înfăţişeze dintr-un punct de vedere suprarealist şi abstract esenţa mitică şi magică a culturii afro-cubaneze.

     Salvador González Escalona, un artist autentic, a combinat pictura cu sculptura şi s-a apucat de treabă folosind obiecte reciclate: maşini de cusut, biciclete, căzi de baie, zăbrele, obiecte sanitare şi altele, întotdeauna cu trimitere directă la cultura afro-cubaneză. Treptat, Callejón de Hamel s-a transformat într-un fel de galerie în aer liber. Şi fără îndoială că acesta a fost lucrul care i-a determinat pe locuitorii zonei să lucreze împreună cu Salvador. Astfel, a luat naştere un spaţiu de vigoare, reprezentativ pentru o întreagă comunitate şi care astăzi face cunoscută lumii întregi bogăţia culturii afro-cubaneze. Ce anume putem însă găsi aici, pe Callejón de Hámel, un loc atât de vizitat de turişti din lumea largă... Ei bine, esenţa unei culturi care se păstrează vie... şi din care aţi putea face şi dumneavoastră parte.

     Când ajungeţi pe Callejón de Hámel din Havana, primul lucru care o să vă atragă atenţia este intrarea, o intrare marcată de un frumos şi original portic de piatră. Trecând de el, dăm de nişte pereţi acoperiţi cu picturi murale colorate, desene şi sculpturi care reprezintă în principal elemente tradiţionale yoruba, cum ar fi zei şi diverşi orishas (adică spirite). În acelaşi timp suntem asaltaţi de mesaje poetice, răspândite prin toate colţurile străzii, care ne fac să reflectăm asupra vieţii, asupra demnităţii şi iubirii, dar şi asupra felului în care arta contribuie la îmbogăţirea spiritualităţii popoarelor.


Picturi murale unice în America de Sud, descoperite în Peru (11 aprilie 2023)

     Picturi murale unice în America de Sud au fost descoperite în Peru. Vechi de 1.400 de ani, bine conservate, ele înfățișează bărbați cu două fețe, în aparentă mișcare.

     Situl arheologic de la Pañamarca, situat în partea central-nordică a Peru, a fost excavat timp de 70 de ani, dar continuă să ducă la descoperiri ce scot la iveală ritualurile și obiceiurile Moche, o civilizație care a înflorit între secolele I și VIII.

     Cel mai recent, arheologii au descoperit pe un stâlp dintr-o sală ceremonială o pereche de picturi murale vechi de 1.400 de ani reprezentând bărbați cu două fețe. În afară de caracterul lor dinamic și de starea lor remarcabilă, picturile murale sunt catalogate ca descoperire singulară în arheologia sud-americană pentru că descriu mișcarea și spun două povești simultan.

Practici religioase și legături cu supranaturalul

     "Aceste picturi murale sunt niște ferestre frumoase către trecutul nostru", a spus Jessica Ortiz Zevallos, responsabilul peruan al proiectului de cercetare arheologică. "Adăugăm în mod semnificativ la o muncă ce oferă o perspectivă asupra viziunilor și priorităților oamenilor care au parcurs acest peisaj înaintea noastră", citează artnet.com.

     Una dintre aceste priorități, așa cum reiese din picturi, a fost reprezentarea exactă a practicilor religioase și a legăturilor acestora cu supranaturalul. În partea superioară a stâlpului, bărbatul cu două fețe este încoronat de soare și ține un evantai dungat într-o mână și o cupă cu patru colibri în cealaltă. În partea inferioară a stâlpului, bărbatul cu două fețe ține un evantai și un băț parțial conservat.

     În timp ce arta Moche înfățișează de obicei zeități cu elemente supranaturale, cum ar fi colți și aripi, a declarat Lisa Trever, profesor de istoria artei precolumbiene și arheologie la Universitatea Columbia, "aceasta, cu excepția celor două fețe, pare în întregime umană".

Cercetările continuă vara aceasta

     Descoperirea a avut loc în sala cu piloni din Pañamarca, care a fost excavată și documentată pentru prima dată în 2010 și care are o densitate neobișnuit de mare de picturi murale. Acest fapt, la care se adaugă pasajele înguste, i-a determinat pe arheologi să creadă că sala era un spațiu rezervat liderilor importanți sau bătrânilor comunității.

     Se crede că Pañamarca, un complex arhitectural așezat pe un afloriment din Valea Nepeña din Peru, a fost dezvoltat de Moche între anii 550 și 800 e.n. Până în prezent, mai puțin de 10% din picturile murale ale sitului au fost descoperite. Proiectul de Cercetare Arheologică este o echipă de arheologi internaționali condusă de femei, care implică cercetători locali, de la Universitatea Columbia și de la Muzeul de Natură și Știință din Denver.

     Echipa se va întoarce la fața locului în vara lui 2023 și va continua să facă săpături în sală, pe lângă crearea unei colecții digitale de fotografii și bunuri de realitate virtuală, dintre care multe vor fi puse la dispoziția publicului. 

© 2024 Pictura Murala - Udrea Alexandru Constantin. Lucrare de atestat.
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți